lördag 22 december 2018

Mot ljusare tider!


Igår vad det årets absolut längsta och mörkaste dag, nämligen midvintersolståndet. Idag vänder det äntligen och går mot ljusare tider - Härligt! I den fornnordiska religionen firades detta med en överdådig midvinterblot. Det var den högtidligaste av alla bloter. Man offrade boskap för att vinna gudarnas gillande och få välsignelse över sina grödor. Offerdjuren kokades och åts sedan tillsammans med stora mängder offeröl. Vi snackar riktiga dryckesslag i bästa (värsta) Vikingastil, som ni förstår. När Norden kristnades så förbjöds midvinterbloten. Som så många av vikingarnas traditioner så kläddes delar av midvinterblotet i kristna kläder och överfördes till jul där det istället var Jesu födelse som firades. Kanske är det inte så konstigt att våra svenska julbord fortfarande är överdådiga?

I de flesta familjer så tror jag att diskussionerna före jul ofta rör just julmaten. "Ska vi inte försöka att dra ner lite i år?" Är det inte så hos er? Så är det i alla fall hemma hos oss. Men när det kommer till kritan så blir det sällan mindre eller enklare. Jo, visst är vissa saker, som t.ex. lutfisk och dopp i gryta, är borta. Å' andra sidan är andra, nyare varianter tillkomna. För på något vis landar vi alltid i att det finnas ett överflöd av det mesta. Och det är lite dubbelt, tycker jag! För samtidigt som det på ett sätt är väldigt onödigt så är det bara till jul som vi bjuder till på detta sätt. Ägghalvor, flera sillsorter, rökt lax, olika korvar, rökt kött av något/några slag, rödbetssallad, pastejer och minst en annan sallad / röra, många ostar och flera sorters julbröd. Och så skinka, potatis, bruna bönor, revbensspjäll, köttbullar, prinskorv, Janssons, ugnsomelett och tarteletter med svampfyllning. Och så alla julgotter, kaffebröd, frukt, finostar och kex och ... Listan är oändligt lång och jag har väl missat en hel massa, skulle jag tro. Det är ju inte riktigt klokt egentligen! Hur ser julbordet ut hemma hos er? Har ni dragit ner på överflödet? Äter ni mer vegetariskt på julbordet? Har ni slopat de flesta onyttigheterna, eller?


Sedan jag gifte mig med Peter (som verkligen älskar att laga mat och är en fantastiskt duktig kock) så har jag till stor del blivit entledigad från julmatsbestyren. Kanske kan jag få hjälpa till med upplägg och garnering på sluttampen. annars är det bäst att hålla sig från köket så att man inte är i vägen. Idag är det brödbak, Jansson och andra matförberedelser som gäller för kocken. Själv ska jag parkera på övervåningen för att försöka få till lite julfint efter bästa förmåga. Som tur ät så kommer Sanna att hjälpa mig med granen och sånt i morgon. Tänk att det redan är da'n-före-da'n-före-doppareda'n! 😊

Ha en bra dag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är väl inte underligt att jultomten avbildas som en ganska så kraftig (läs tjock) karl!
Annat är det med hans förebild, den helige Nikolaus från Myra, martyr, därav den röda färgen, och han kommer 5 december med presenter och lite räfst och ryttarting ("Finns det några snälla barn här?" i den svenska varianten). Tyvärr kan jag inte få in bilden från Tyskland, men han ser ut som en rödskrudad biskop (därav den röda klädseln) och med mitra (luvan), mer eller mindre gammal och snäll.
https://franziskanerinnen-schoenbrunn.de/wp-admin/media-upload.php?post_id=2185&type=image&TB_iframe=1
Det finns en länk här till Franciskansystrarna i Schönbrunn, utanför München. NÄÄÄ, det funkar inte! Ni får Googla. Slå på den holländska varianten: sinterklaas, så får ni en massa bilder!

Goda dagar till bloggaren och alla läsare!
Fastran

Helena Dahlstrand sa...

Ja, vår tomte är ju minst sagt rundlagd! Jag sökte bilder på den holländske varianten och han såg väldigt annorlunda ut. Kul! Här är bildsökslänken för den som är nyfiken: https://www.google.com/search?q=sinterklaas&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwieqI2ckbPfAhXEiCwKHcZuC_wQ_AUIDigB&biw=1164&bih=627

Tack Fastran! <3